Mixtape.

Instagram

André Hazes

Tracklist

Beschikbaar op

iTunes
HOME / PROGRAMMA / ARTIESTEN

“Anders”

Hij gaat van award naar verkooprecord en van uitverkochte show naar goed bekeken televisieprogramma. De zegetocht van André Hazes is nog lang niet over, zo lijkt het: zijn nieuwe album Anders kwam wederom op nummer 1 binnen in de hitlijsten. De zanger zelf geniet met volle teugen, maar leert ook elke dag nog bij. Door vallen, soms hard, en opstaan.

Zijn carrière leest als een jongensboek. Of eigenlijk een hele reeks, want alle hoofdstukken passen er anders niet in. Met Bedankt Mijn Vriend, een postuum duet met zijn vader, scoorde André op zijn dertiende al een eerste nummer 1-hit. Het zou nog zes jaar duren voordat hij in 2013 zijn eerste album Mijn Beste Vriend uitbracht, maar daarna ging het hard. Een jaar later brak hij door bij het grote publiek via het programma Beste Zangers en de nummer 1-hit die eruit voortvloeide; zijn vertolking van Ik Leef Mijn Eigen Leven. Een platencontract volgde, en na een dikke hit met Leef verscheen in 2016 het gelijknamige album. Dat werd eerst goud, vervolgens platina en daarnaast scoorde André in dat jaar maar liefst vier Buma Awards, een Edison in de categorie Volksmuziek én de 100%NL Publieksprijs.

Het jaar erna vervolgde hij zijn succes met in januari twee optredens in AFAS Live en in oktober twee keer een uitverkocht Rotterdam Ahoy. Tussendoor kwam zijn derde album Wijzer uit, dat op nummer 1 binnenkwam. Het betekende een nieuwe fase in de carrière van André: voor het eerst schreef hij mee aan alle songteksten. Zijn monsterhit Ik Haal Alles Uit Het Leven was de eerste single met een tekst van zijn hand. Het was ook de songtitel die werd verwerkt in de realityserie die André’s weg naar zijn eerste grote Ahoy-concert vastlegde; André Hazes: Ik Haal Alles Uit Het Leven.

Met televisie had André sowieso al kennisgemaakt: hij werd door Talpa (toen nog SBS) gevraagd voor de presentatie van Rad Van Fortuin en maakte daarvan maar liefst 200 afleveringen. Na de talentenjacht So You Think You Can Sing maakte hij zijn eigen favoriete programma tot nu toe: Golden Boys, waar hij met bejaarde mannen op zoek ging naar liefde.

Hoewel zijn zegetocht onverminderd verdergaat, heeft het moordende tempo waarin André doordendert dit jaar ook voor mindere tijden gezorgd. Zijn relatie met Monique bleek er niet tegen bestand. Hij werkte te veel en kon ‘thuis’ er niet bij hebben, verklaart hij, terugkijkend.

Zijn moeilijke periodes en belangrijke lessen kon hij wél mooi verwerken in de teksten voor zijn nieuwe album Anders. De titel is logisch gekozen; het wás ook allemaal anders. “Alleen al de tijd waarin ik zat: niet bepaald alleen rozengeur en maneschijn, maar soms gewoon verrot.” Ook muzikaal is het album anders; een stap verder. André is een zelfverklaarde ‘80s disco freak’ en die stijl moest in zijn nieuwe muziek toch een beetje terugkomen. Voor het eerst luisterde hij naar wat hij live wil overbrengen, zonder veel te denken aan wat goed zou verkopen. Niet dat het nieuwe materiaal niet meer bij hem past, stelt hij. “Het heeft dezelfde inhoud, alleen hebben sommige liedjes een ander jasje. Hipper. Als volkszanger hoef je geen accordeon meer te gebruiken, toch? Ik wil me ontwikkelen, met mijn tijd mee.”

Alle nummers maakte André met zijn vaste team: teksten schrijft hij met Bram Koning, terwijl Marcel Fisser en Edwin van Hoevelaak ondertussen de muziek maken. Inspiratie haalt hij overal vandaan, zegt André. Natuurlijk uit wat hij zelf meemaakt, maar ook de belevenissen van anderen.

Met een nieuw album heeft André weer meer materiaal voor tijdens zijn steeds grootser wordende concerten. Verkocht hij vorig jaar twee keer Ahoy uit, dit najaar doet hij er daar drie. Bijzonder, al blijft die eerst keer toch het spannendst, weet hij. “Destijds was ik nog bang dat het publiek voor de liedjes van mijn vader kwam, maar ze kwamen voor míj. Nu ben ik zelfverzekerder en kunnen we meer de diepte in.” Deed hij enkele jaren geleden nog de meeste liedjes van zijn vader en minder van zichzelf, nu is dat andersom: in Ahoy is nog maar zo’n 30% van ‘senior’. Dat blijft zo, bezweert André, want hij wil zijn vader blijven eren.

Maar hoewel hij sowieso niet snel naast zijn schoenen zal gaan lopen, reikt zijn ambitie steeds verder. In het nieuwe jaar is André uiteraard weer onderdeel van het spektakel Holland Zingt Hazes, waar hij deze keer een speciaal duet doet met een gloednieuw en nog levensechter hologram van zijn vader.

TICKETS

Event: Familieavond
Event Sponsor: VSB Fonds
Datum: 31-8-2019
Tijd: 19:00 uur
Ticketprijs: € 16,00 // € 20,00

Video